Když purpura zavoní...
K času vánočnímu patří neodmyslitelně i všechny ty tradiční vůně, ať už od vanilkových rohlíčků nebo jiného vánočního cukroví, jehličí nebo purpury. Purpura je aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin nebo třísek a vonných bylin, která slouží k vytváření aromatických vůní právě o Vánocích. Purpura se vždy o Vánocích kladla na rozpálenou plotnu, aromatická směs se tak nasucho praží. K dostání je běžně v prodejnách drogerie spolu s ostatními vánočními potřebami. Coby slavnostní vánoční vykuřovadlo má vlastně podobnou funkci jako kadidlo, vánoční františky nebo vonné tyčinky.
Purpuru jsem si letos připravila poprvé sama z toho, co se u nás ve mlýně našlo. Od léta jsem měla ve skleněných nádobách nasušenou levanduli, šalvěj, mátu. Jednotlivé lístky jsem nadrobno rozmělnila v misce, přidala jsem několik v hmoždíři roztlučených hřebíčků a lehce zasypala skořicí. Směs jsem promíchala, aby se jednotlivé aromatické látky spojily. Jen mírně jsem zakapala aromatickým olejem (vůně skořice). Nechala jsem do dalšího dne v uzavřené sklenici.
Použila jsem aromalampu, do které se umísťuje čajová svíčka. Purpura se používá nasucho, aromatické látky příjemné provoní celou místnost...
Sušená šalvěj i máta se už od léta těšily právě na tuto chvíli...
Sáhla jsem také po koření, konkrétně jsem vybrala skořici a hřebíček a šípek, ty jsem roztloukla na prášek v hmoždíři. Dále oregano a tymián, chybět nemohl ani květ měsíčku. Všechny bylinky i koření jsem potom prohnětla a důkladně rozmíchala ve velké plechové míse, aby se jednotlivé vůně propojily.