První buchty z kachlových kamen
Stejné překvapení jako u prvního pečení chleba v kachlových kamnech nás čekalo i s buchtami. Přestože jsme měli mák, povidla i tvaroh, nakonec na slavnostní premiéru byl vybrán tvaroh. Ostatně ten výběr zase tak moc složitý nebyl... Na mák tady ještě nemáme klasický mlýnek a na povidla jsme chuť neměli. Takže tvaroh jasně zvítězil. Zadělala jsem klasické kynuté těsto a nechala kynout na dřevěném prkénku na kamnech. Těsto bylo nádherné, vláčné. Vůně, když se pak buchty pekly, se nedá popsat... Pečení bylo trochu delší, než jsme čekali. V kuchařských receptech se uvádí doba pečení (samozřejmě v plynových nebo elektrických troubách) kolem 30 až 40 minut. Buchty nás ale napínaly. Nejprve jsme pekáč umístili do horního prostoru, ale i po hodině se nám zdály shora příliš světlé, tak jsme je pak přemístili dolů. Ale pak byly! Jedna báseň...
Další recept kynutých buchet s tvarohem byl z kila hladké mouky. Na těsto potřebujeme: 4 žloutky, 80 gramů droždí, 600 ml mléka, 100 gramů cukru krupice, balíček vanilkového cukru, 250 gramů HERA, 1 kg hladké mouky a špetka soli. Ve velké smaltované zadělávací míse smícháme dohromady a necháme vykynout. Uvažujeme-li o kynutí na kachlových kamnech, ke potřeba mísu podložit dřevěným prkénkem. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme dva balíčky tvarohu s dvěma žloutky a dvěma vrchovatými lžicemi moučkového cukru a balíčkem vanilkového cukru, chybět by neměly rozinky a citronová kůra. Po vykynutí těsta si rozpočítáme počet buchet, mělo by to být minimálně 56 kusů. Každý kousek pečlivě rozprostřeme na velikost asi 5 krát 5 cm. Doprostřed lžičkou klademe náplň. Okraje pevně spojíme, aby náplň nevytékala. Omastíme tukem a klademe do pekáče. Během pečení určitě minimálně 40 minut kamna neotvíráme. Při pečení nikam nespěcháme, světnici nejprve obydlí příjemná vůně, teprve potom tušíme, že buchty už budou. Vyzkoušet je potřeba, která část kamen jak peče. Nám se osvědčilo dopékat buchty ve spodní části kamen. Z tohoto množství jsme udělali jeden maxi pekáč a jeden středně velký. Buchty jsou vynikající.